MIHKEL KUNNUS Vat siin lülitab reformierakondlane Exceli välja! (14)

Mihkel Kunnus
, Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja
Copy
Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja Mihkel Kunnus.
Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja Mihkel Kunnus. Foto: Margus Ansu

Kujutlus Rail Balticust on nii kütkestav ja nõiduslik unistus, et selle juures lülitavad arvuti välja isegi kõige paadunumad Exceli-usksed, selhulgas Reformierakond, nendib toimetaja Mihkel Kunnus.

Hea uuriv kolleeg Mikk Salu kirjutas läinud sügisel väga hea ja andmerikka artikli: «Pole mõtet ehitada: elektriautode tulek hävitab Rail Balticu tasuvusloogika». Soovitan selle üles otsida ja lugeda, sest pealkiri kitsendab probleemi eksitavuseni. Elektriautode tulek, mis on enam kui kahtlane, on siiski väike probleem. Kõik muud kulud on juba kordades (!) suuremaks prognoositud ja korralikku kärsahaisu tuleb ka projektikaaslastelt. Salu kirjutab sellest detailselt.

Ekspeaminister Taavi Rõivas jagas seda artiklit hävitavsapiste märkustega. Ma ei jäänud alla ja torkasin formaadikohaselt vastu. Üks Rõivase reaktsioon jäi aga eredalt meelde: «Sotsiaalmajandusliku mõju rehkendamine ongi veidi keerulisem. Aga mistahes matemaatika ei saa eeldada Eesti isoleeritust ja ainsaid toimivaid raudteid ida-suunal.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles