RAILI KÄRMAS Joogivee hind peab jääma taskukohaseks

Raili Kärmas
, EVELi tegevjuht
Copy
Puhas joogivesi on üks inimeste põhivajadusi.
Puhas joogivesi on üks inimeste põhivajadusi. Foto: Stanislav Moshkov

Vesi on elutähtis. Sellega nõustuvad kõik. Veeteenus tundub ka endastmõistetav – kuidas puhas joogivesi kraanist tuleb ja kuhu ta vannist läheb, on hall ala, millega inimesed tavaliselt oma pead ei vaeva. Tavaline inimene mõtleb veeteenusest üldjuhul neljal juhul: kui seda ei ole, kui kvaliteet on halb, kui kuuleb hinnatõusust või kui saab arve. Vee hind puudutab kõiki. Ehk oleks nüüd õige hetk uuesti üle vaadata, mida toob tulevik, kirjutab EVELi tegevjuht Raili Kärmas.

Arvestades vee hinna osakaalu sissetulekust, on veeteenus praegu Eestis elanikele kättesaadav ning Eesti Vee-ettevõtete Liidu (EVEL) eesmärk on, et hinnad ei hakkaks ka tulevikus drastiliselt tõusma: veeteenus on üldhuviteenus ja see peabki olema kõigile elanikele rahaliselt jõukohane.

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) on välja toonud oma aruandes «Social Issues in the Provision and Pricing of Water Services», et leibkonnaliikme kulutused netosissetulekust võivad moodustada 3–5 protsenti, sel juhul on veel veeteenus inimesele kättesaadav. Eestis tervikuna moodustab veeteenuse hind praegu leibkonnaliikme keskmisest netosissetulekust 1,1 protsenti. Lihtne rehkendus näitab, et isegi kui veehinda tõsta kaks korda, jääb see inimestele endiselt taskukohaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles