AARE TARK Millist riiki me tahame?

Aare Tark
, vandeadvokaat
Copy
Vandeadvokaat Aare Tark.
Vandeadvokaat Aare Tark. Foto: Annika Metsla / www.annikamet

Viimastel aastatel oleme rullunud lõputuna tunduvates kriisides. Mõnikord võib tunduda, et oleme kaotanud sihi teekonnal, kuhu ühiskond liigub. Ebastabiilsus ja ettemääramatus on muutunud normaalsuseks. Majanduslangus on tabanud nii meid kui ka lähinaabreid. Samas on meil säilinud ambitsioon jõuda praeguselt umbes 40. kohalt maailma rikkaimate riikide hulka. Riigi ja ühiskonna eduks on aga vaja seada selgeid eesmärke, kirjutab vandeadvokaat Aare Tark.

Maailm meie ümber on muutunud turbulentsemaks ja ettearvamatumaks kui kunagi varem: koroonakriis pööras esiti segi inimeste elud, seejärel tarneahelad ja lõpuks tekitas rikaste ja vaeste võidujooksu vaktsiinidele. Vaevu jõudis viirus oma kombitsad tagasi tõmmata, kui maailma laiemalt, aga meid eriti valusalt tabas Venemaa täiemahuline sissetung Ukrainasse. Kuigi oleme alati ühiskonnana olnud valvas idanaabri ambitsioonide suhtes, on nüüdseks meile selgepiiriliselt välja joonistunud vajadus tugeva riigikaitse järele. See tähendab nii Eesti enda panust kui ka usaldusväärseid liitlassuhteid. Riigikaitse on möödapääsmatu osa ükskõik milliste arengu- ja tegevussuundade seadmisel, sest ilma selleta pole ei riiki ega meist sihiseadjaid.

Maakera soojeneb üha kiiremini. Inimkonna mõõtmisajaloo kümme kõige soojemat aastat on olnud viimased kümme: kõige kuumem oli möödunud aasta. Kliimamuutus ohustab miljardite inimeste elukvaliteeti nii arenevas kui arenenud maailmas: joogivee vähesusest kuni elukoha vee alla jäämise või talumatu kuumuse tagajärjel suurenenud suremuseni. Globaalne probleem nõuab globaalset vastutust: kes ise midagi ei tee, ei saa midagi nõuda ka teistelt. Eesti peab siin oma panuse andma ja soovitatavalt rohereformi edasise arengu kiirendamiseks selle ära kasutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles