KRISTER KRUUSMAA Tehisarule tuleks õpetada rohkem eesti keelt ja kultuuri

Krister Kruusmaa
, Rahvusraamatukogu andmeteadlane
Copy
Krister Kruusmaa
Krister Kruusmaa Foto: Erakogu

Isamaa erakonna jõulukaardil pidi erakonna sõnul olema kujutatud Eesti jõulumaastik läbi tehisintellekti (TI) silmade. Teiste silmad aga nägid pildil pigem küüditamist meenutavat stseeni koos sõdurite ja furgoonautodega kulakutalu ümber, kirjutab Postimees. Kes on süüdi selles, et tehisintellekt näeb asju teisiti kui meie, kirjutab Rahvusraamatukogu andmeteadlane Krister Kruusmaa.

Esiteks vastutab sellise prohmaka eest mõistagi inimene. Ükskõik, kas pilt on tehtud tehisintellekti poolt või mitte, peab selle sobivust kontrollima kampaania, reklaami vms eest vastutav isik. Ilmselt ei süüvinud see inimene lihtsalt tehistaibu loodud kujutise täpsemasse süžeesse, halvemal juhul ei osanud ta selgelt küüditamisele viitavaid visuaalseid elemente ära tunda. Selles mõttes peab paika ammune tõdemus, et süüdi pole tehnoloogia, vaid selle kasutajad.

Tehisintellekti puhul on probleem aga natuke keerulisem – mõnes mõttes võib öelda, et süüdi on ka rumal tehisintellekt, kes eesti ajalugu ja kultuuri ei tunne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles