VLADIMIR JUŠKIN Nii värbas NSVL Briti ülikoolides luureagente (2)

Vladimir Juškin
, Balti Venemaa-uuringute Keskuse direktor
Uuendatud 22. jaanuar 2024, 17:56
Copy
Cambridge`i ülikooli Selwyni kolledži hooned. Muru ülikooli ees näib sile ja kena, kuid ülikoolis möllas NSVLi värbamis- ja luuretegevus, luurajaid nimetati argoos "muttideks".
Cambridge`i ülikooli Selwyni kolledži hooned. Muru ülikooli ees näib sile ja kena, kuid ülikoolis möllas NSVLi värbamis- ja luuretegevus, luurajaid nimetati argoos "muttideks". Foto: cambridgeincolor.com

Balti Venemaa-uuringute Keskuse direktor Vladimir Juškin kirjutab Postimehele Venemaa luuretööst, agentide värbamisest ja tegutsemisest välismaal.

Juri Švets, endine NSV Liidu KGB esimese peavalitsuse luuraja (Washingtoni residentuuri töötaja aastatel 1985–1987) ja Vladimir Putini endine kursusekaaslane J. V. Andropovi nimelises Punalipu instituudis (praegu Välisluure akadeemia), praegune elukoht USA, kirjutab ühes oma intervjuus Putinist: «Alaväärsuskompleks oli jäädvustunud kogu tema figuurile ja näole. Sellist inimest ei saanud välismaale luurajaks saata, sest talle oli näkku kirjutatud: «Värba mind!».»

Boriss Grigorjev, polkovnik, töötas diplomaatilise katte all aastatel 1966–1996, Välisluureteenistuse residentuurides Kopenhaagenis, Stockholmis ja Teravmägedes, meenutab: «Kõik luureteenistused kasutavad heasoovlikke vabatahtlikke koostööks ja saavutavad sageli häid tulemusi. Minu tegevusbiograafias ei olnud puudust sooviavaldajatest ega vabatahtlikest. Pidi lihtsalt veenduma, et sooviavaldaja on tõeline ega ole läbinud eelnevat instrueerimist vastuluureks.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles