VLADIMIR SAZONOV Kremli käsi Lähis-Idas ehk Palestiina terrorism PLOst Hamasini (3)

Vladimir Sazonov
, Kaitseväe Akadeemia juhtivteadur
Copy
Tänapäeval on Putini režiimi ajal üheks Kremli «koostööpartneriks» kujunenud Hamas, PLO jt Palestiina araabia äärmusrühmituste lapsuke.
Tänapäeval on Putini režiimi ajal üheks Kremli «koostööpartneriks» kujunenud Hamas, PLO jt Palestiina araabia äärmusrühmituste lapsuke. Foto: OSAMAH YAHYA / EPA

Pärast Nõukogude-Egiptuse suhete jahenemist, hakkas Kreml ühe rohkem panustama Palestiina araabia marksistidele ja islamistidele, kes viisid läbi Iisraeli- ja USA-vastast mõjutustegevust, terrorismi ja seda tegevust toetas ja finantseeris Kreml, kirjutab Kaitseväe Akadeemia juhtivteadur Vladimir Sazonov.

Teadagi on Moskval Lähis-Idas pikk käsi, eriti Süürias, kus võimul on Kremli sõber diktaator Bašar Assad. Samas on Kremli mõjutustegevus tajutav Lähis-Idas ka mujal, sh eriti Palestiinas. Seda kõike võib võtta kokku mõistega aktiivsed meetmed (vene k активные мероприятия). See on mõiste, mida kasutati Nõukogude Liidu ja kasutatakse Venemaa poliitilise, infoalase ja muu mõjutustegevuse kirjeldamiseks.

Mõiste aktiivsed meetmed pärineb 1920. aastatest ning see hõlmab spionaaži, infomõjutustegevust, propagandat, sabotaaži ja poliitilisi mõrvu, šantaaži jne. Need põhinevad Kremli välispoliitilistel eesmärkidel. Üheks strateegiliseks sõlmpunktiks Kremli jaoks on Lähis-Ida regioon, mis on rikas oma varade poolest ning on üsna heterogeenne ja kirju.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles