Juhani Jaeger Sündimust kaitstes ei maksa vastanduda (5)

Juhani Jaeger
, kultuurikorraldaja (Isamaa)
Copy
Juhani Jaeger
Juhani Jaeger Foto: Erakogu.

Lasterikkuseni jõudmiseks on välja pakutud terve müriaad lahendusi alates rahalisest toest kuni suhtumise muutmiseni ühiskonnas. Tarbetult käsitletakse ideid sageli üksteise konkurentidena, kuigi täielik tulemuslikkus on neil üksnes koostoimes, kirjutab kultuurikorraldaja Juhani Jaeger (Isamaa).

Lugupidamist lasterikkuse suhtes, armastust ja õnne, avalike teenuste kättesaadavust ja emade eneseteostusvõimaluse parandamist ei ole põhjust esitleda vastandina rahalistele meetmetele (lasterikka pere toetus ja täiendav tulumaksuvabastus laste arvult). Olemuselt on need üksteist täiendavad, mitte välistavad. Debatis kiputakse eirama fakti, et madal sündimus on mitmetahuline ühiskondlik probleem, mida ei saa lahendada üheülbaliselt.

Lapsed sünnivad armastusest, see on siililegi selge. Paraku jäävad nad aga sageli ka sündimata – majandusliku ebakindluse tõttu. Rahvastikubaromeetri järgi oli see viiendikus 30–44-aastaste peredes lapsest loobumise põhjuseks. Väide, et need lapsed oleksid sündinud, kui ühiskond oleks lugupidavam või avalikud teenused kättesaadavamad, on küüniline.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles