Rainer Saks Venemaa peab lääne otsustajaid agressiivsele survele vastuvõtlikeks (1)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Rainer Saks.
Rainer Saks. Foto: Madis Veltman

Financial Times avaldas artikli, mille kohaselt plaanib Venemaa suuremat pealetungi Ukrainas selle aasta suvel, eesmärgiga vallutada kogu Luhanski, Donetski, Zaporižžja ja Hersoni okupeerimata alad, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Lisaks ei olevat võimatud pealetungid Harkivi ja Kiievi hõivamiseks. Artikkel põhineb anonüümsetel Ukraina allikatel. Tegelikult on olukord selline, et Vene armeele anti selline ülesanne direktiivina juba 2022. aasta suvel peale taandumist Kiievi ja Harkivi ümbrusest. Vene armee ei ole seni suutnud seda pealetungi ellu viia, kuid ülesannet ei ole mitte keegi ka ümber sõnastanud.

Olukord on praegu selline, et Venemaal puuduvad olemasolevad reservid, mille abil uut pealetungi ette valmistada. Venemaa suunab enamiku võitlusvõime saavutanud üksuseid rindele ja üritab nende abil pidevalt survet avaldades edasi liikuda. Suure pealetungi elluviimiseks on vaja luua veel hulgaliselt eelduseid, näiteks hävitada Ukraina õhutõrje ja tuua laevastik tagasi Mustale merele. Rünnak Kiievile ei ole aga isegi sellisel juhul võimalik, rünnak Harkivile väga vähetõenäoline.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles