ÜLLE MADISE Õiguskantsler teeb seda, milleks seadus kohustab (10)

Ülle Madise
, õiguskantsler
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu

Seadustega on õiguskantslerile lisatud rollid, mis nõuavad nähtavat õigusriikluse ja inimõiguste kaitsmist. Õiguskantsler on kõrgeima rahvusvahelise akrediteeringuga sõltumatu põhiseaduslikkuse valvaja, kirjutab õiguskantsler Ülle Madise.

Pärnu Postimehes ilmus 18. jaanuaril Rait Maruste arvamuslugu, milles muu hulgas arvustati õiguskantsleri otsekoheseid seisukohti riigiõigusega seotud küsimustes mõnes tema viimase aja intervjuus. Osalt tegi see arvamus rõõmu, sest paljude meelest peaks õiguskantsler aktiivsemalt päevapoliitikasse sekkuma. Seda õiguskantsler tõesti ei tee ega ole ka kunagi teinud. Õiguskantsler on rangelt erapooletu. Seda nõuab ametivanne.

Tuleb nõustuda Marustega, et õiguskantsleri tööd käsitlev peatükk Põhiseaduses ei anna täit ülevaadet õiguskantslerile pandud erinevatest rollidest ja ülesannetest. Seadusega lisatud lasteombudsmani rolli täidab õiguskantsler järjekindlalt oma pädevuse piires, asumata siiski riigikogu ja riikliku lepitaja asemele. Valdava osaga neist seisukohtadest saab tutvuda aastaülevaadetes ja veebilehel www.oiguskantsler.ee.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles