EERIK SVEN PUUDIST, RUSLAN GULIDA Õnn teeb edu jätkusuutlikuks: õnneliku inimese viis prioriteeti

Copy
Tiibeti vaimne juht dalai-laama, kellelt on meil nii mõndagi õppida elu mõtte ja õnnelik olemise kohta.
Tiibeti vaimne juht dalai-laama, kellelt on meil nii mõndagi õppida elu mõtte ja õnnelik olemise kohta. Foto: AP/BNS

Vaba maailma möödunud sajandi vaimu iseloomustas püüd saada finantsiliselt edukaks. Paljud, kellel see korda läks, pidid aga tõdema, et loodetud rahulolu see endaga kaasa ei toonud. Uuel sajandil on ärinõustajad hakanud edukaks olemise koolitustele aina enam sisse põimima õnne temaatikat, kuna on jõutud tõdemuseni, et vaid õnnelik inimene suudab olla edukas pikas plaanis. Õnn teeb edu jätkusuutlikuks.

Eestlastele meeldib endast mõelda kui töökast ja tarmukast rahvast; protestantlikus kultuuriruumis oleme harjunud töökust suureks vooruseks pidama. Tõsi see kindlasti on, et laiskus edukaks ega õnnelikus ei tee. Kuid ka töökus, kui seda haljalt pruukida, ei pruugi edu ja õnne tagada.

Tammsaare annab «Tõe ja õiguse» Andrese kaudu hästi edasi tõsise ja tööka taluperemehe elu pahupooli. Võiks eeldada, et andreslikult tööd rabava peremehe talus valitseb alati suur küllus, rahu ja õitseng. Alguses paistabki see nõnda olevat, kuid mida aeg edasi, seda rohkem jookseb peremees oma eluga ummikusse, kuna tema elu muud olulised tahud jäävad soo kuivendamise ja õigluse tagaajamise varju. Kui vaimse heaolu ja inimsuhete eest hoolitsemine jääb soiku, libiseb ka materiaalne edukus käest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles