MÄRT LÄÄNEMETS Mis oli Taiwani valimiste sõnum maailmale? (1)

Märt Läänemets
, Sinoloog, Sisekaitseakadeemia teadur
Copy
Lai Ching-te (keskel) oli Taiwani valimistel võidukas.
Lai Ching-te (keskel) oli Taiwani valimistel võidukas. Foto: ChiangYing-ying

Demokraatlik maailm on Taiwani valikuga saavutanud pigem järjekordse punktivõidu, kirjutab sinoloog ja Sisekaitseakadeemia teadur Märt Läänemets.

Möödunud laupäeval toimunud presidendivalimised Taiwanil võitis riigis juba kaheksa aastat võimul olnud Demokraatliku Progressipartei (DPP) kandidaat Lai Ching-te, tuntud ka kui William Lai, koos oma valitud asepresidendikandidaadi Hsiao Bi-khimiga, saades 40,2 protsenti valimas käinute häältest (valimas käinute osakaal oli 71 protsenti Taiwani 19,5 miljonist valimisõiguslikust kodanikust, jäädes pisut alla eelmiste, 2020. aasta valimiste osalusprotsendile, mis oli 75 protsenti).

Lai konkurendid, Kuomintangi (KMT) ehk Rahvuspartei kandidaat Hou Yu-ih ja Taiwani Rahvapartei (Taiwan People’s Party, TPP) kandidaat Ko Wen-je jäid temast maha vastavalt üle 33,4 ja 26,4 protsendi häältega. Seega jääb DPP Taiwanis võimule veel vähemalt neljaks aastaks, mis on valitud presidendi ametiaeg. Taiwanil ei saa presidendiks kandideerida rohkem kui kaheks ametiajaks, mis oli ka põhjus, miks oma teist ametiaega lõpetav praegune president, samuti DPP-d esindav Tsai Ing-wen, peab ameti maha panema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles