Erkki Bahovski USA demokraatia uus reaalsus (10)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Donald Trump Iowas.
Donald Trump Iowas. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS

Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi mäekõrgune (51 protsenti häältest) võit vabariiklaste eelvalimistel Iowa osariigis annab tunnistust sellest, et tänavuste presidendivalimiste lõpusirgel seisavad vastakuti Trump ja praegune president, demokraat Joe Biden. Teisisõnu: sellest vaatenurgast vaadatuna ajalugu kordab end, aasta 2020 tuleb uuesti, kirjutab arvamustoimetaja Erkki Bahovski.

Muidugi on see viimane väide liialdus, sest ajavahemikul 2020–2024 juhtus maailmas nii mõndagi, olgu selleks Covid, Ukraina täiemahuline või Iisraeli-Hamasi sõda. USAd kui globaalset jõudu mõjutasid kõik need ja teisedki sündmused.

Me peame ikkagi küsima endalt ja võibolla ka USA-lt, miks. Miks Biden ja Trump lähevad uuele ringile? Muidugi võib alati öelda, et demokraatias saavad kõik vanusetsensusele vastavad inimesed presidendiks kandideerida, kuid ikkagi ju tekib küsimus, arvestades USA inimkapitali ja poliitilist ajalugu, kuidas rihivad Valget Maja inimesed, kellest üks on napilt alla ja teine üle 80 aasta vana. Demokraatia peaks ju genereerima inimesi, kes suudavad riiki juhtida ja inimestele oma oskusi ka selgitada.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles