GARRI RAAGMAA Maa on parim keskkond väikesele inimesele (2)

Garri Raagmaa
, Tartu ülikooli Pärnu kolledži direktor
Copy
Omaaegse Viivikonna haigla klassitsistlik fassaad meenutab kunagist jõukust.
Omaaegse Viivikonna haigla klassitsistlik fassaad meenutab kunagist jõukust. Foto: Thea Karin

«Maa on parim keskkond väikesele inimesele – paik, kus kujunevad välja harmoonilised ning elujõulised arusaamised maailmast,» kirjutas Toomas Unt 1999. aastal arhitektuuri- ja geograafiatudengite Kagu-Eesti kursuseprojektis. Postimehe aasta inimene Pille Kaisel ja Metsküla kooli kogukond oleks selle tõdemuse võtnud justkui enda juhtmõtteks, kirjutab Garri Raagmaa, Tartu Ülikooli Pärnu kolledži direktor.

Riigi planeerijad peavad kogukondade väge ruumi kujundamisel arvestama. Oma kohast hoolivad kogukonnad loovad ilusa ja elatava eluruumi ehk siis moodsas kõnepruugis jätkusuutlikud asulad ja asulasüsteemid. Planeerijad ja valitsejad peavad inimestega kohtadel enam rääkima. Ka nendega, kes veel elavad ääremaal. Sest muutuvas julgeolekuolukorras võivad just need kogukonnad saada suurlinlaste päästeingliteks.

Asulapilt muutub. Koolipoisina sattusime papaga kalaretkel Kesk-Eestis talukohale, millest andsid märku vaid vundamendinurgad ja madal kuhi sammaldunud korstnatelliseid. Kujutletava söögilaua ja voodi kohal laiutasid paari vaksa jämedused jändrikud pajud. Just kirjeldas kindral Herem oma käimisi soosaartel, kuhu võõrad ei osanud või ei vaevunud tulla, kus varjuti ja kus metsavennad pidasid vastu aastakümneid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles