ANDRES AULE JA JAAK VALGE Punane rätik Smuulile ehk kohus tühistas meie trahvi (16)

Copy
Andres Aule
Andres Aule Foto: Erakogu

Saame rõõmustada õigusselguse jaluleseadmise üle: Harju maakohus tühistas meile väärteomenetluses määratud trahvi selle eest, et paigaldasime juulikuus Tallinna Kirjanike Maja seinale Juhan Smuuli bareljeefi kõrvale Eesti NSV lipu, ja kinnitas, et see ei olnud väärtegu, kirjutavad aktsiooni korraldajad Andres Aule ja Jaak Valge (EKRE).

Tegutsesime algusest peale teadmises, et ENSV lipu kasutamist niisuguses protestis ei keela ükski Eesti seaduste paragrahv. Sellist paragrahvi ei leidnud ka PPA, kes lõpuks põhjendas trahvi määramist sisuliselt sellega, et häirisime kahte tallinlast, kellest üks, nagu hiljem selgus, viibis lipu ülespaneku ja mahavõtmise ajal suvilas.

Kas Smuul ise oleks olnud häiritud? Vaevalt küll. Tema elu tähelepandavam osa möödus selle lipu all ja selle lipuga seotud okupatsioonivõimu teenistuses. Smuul oli (üks) Eesti NSV kõige punasem kirjanik, ainus Eesti kirjanik, kes on saanud nii Stalini kui ka Lenini preemia ning olnud nii NSV Liidu kui ka Eesti NSV Ülemnõukogu ja Eesti Kommunistliku Partei Keskkomitee liige.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles