HELLE KARRO Mida küsib jaanuaris alustav suur naiste tervise uuring? (1)

Helle Karro
, Tartu Ülikooli professor, Tartu Ülikooli kliinikumi naistearst
Copy
Üks naiste tervise uuringu autoritest, sünnitusabi ja günekoloogia professor Helle Karro.
Üks naiste tervise uuringu autoritest, sünnitusabi ja günekoloogia professor Helle Karro. Foto: Margus Ansu

Jaanuaris algav Eesti naiste tervise uuring 2024 annab esimest korda ülevaate muutustest, mis on naiste tervise- ja seksuaalkäitumises, eluviisis ning ootustes viimase 20 aasta jooksul toimunud. Kui mõistame naiste muutuvaid vajadusi terve elukaare vältel, saame teha tervishoius paremaid otsuseid, kirjutab Helle Karro, TÜ professor ja TÜ kliinikumi naistearst.

Arstidena on meile oluline, et naiste tervist puudutavad otsused ja hoiakud oleksid tõenduspõhised. Parema üldise seksuaal- ja reproduktiivtervise (SRT) saavutamiseks tuleb arendada teenuste kättesaadavust, mõista ja kaitsta seksuaaltervisega seotud õigusi ning austada iga inimese vabadust langetada oma seksuaalsust puudutavaid otsuseid. Seejuures on vajalik välja selgitada, kas ja milliseid poliitilisi, õiguslikke, majanduslikke või muid takistusi esineb nende õiguste tagamisel.

Eesti naiste tervise uuringut viiakse läbi iga kümne aasta järel. Esimese uuringu korraldas TÜ naistekliiniku uurimisrühm aastal 2004 koos Soome teadlastega, teise viisime läbi 2014. aastal ning 2024. aasta uuring koostöös sotsiaalministeeriumiga käivitub 24. jaanuaril. Need iga kümne aasta järel kogutud teadmised on pakkunud väärtuslikku ülevaadet Eesti naiste seksuaaltervises ja -käitumises toimunud muutustest, samuti naiste vajadustest ja ootustest tervishoiusüsteemile ning -poliitikale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles