ANDREAS KAJU Trumpi arusaam koostööst on teistsugune (6)

Andreas Kaju
, kolumnist
Copy
Endine USA president Donald Trump.
Endine USA president Donald Trump. Foto: John Locher

Donald Trumpi baashoiakud on ilmsed, ent nagu nägime tema esimese ametiaja jooksul, see ei pruugi veel midagi tähendada, kirjutab Meta Advisory juhtivpartner ja kolumnist Andreas Kaju.

Siinpool Atlandi ookeani ei ole ilmselt ühtegi inimest, kellel oleks Donald Trumpi seisukohtade suhtes mingeid illusioone. Selleks pole ka põhjust – ta pole neist kunagi saladust teinud ning juba 1980ndate teisest poolest saadik on ta rääkinud oma vastumeelsusest nii alaliste alliansside, rahvusvahelise koostöö ja vabakaubanduse suhtes. Ta ei tundu uskuvat ühise kasu või win-win- strateegiatesse ei rahvusvahelistes suhetes ega ka äris ning sarnaneb oma null-summa-mängu käsitlustega meile ebameeldivamate liidritega.

Teisalt tuleb siiski säilitada rahulikku meelt. Trumpi baashoiakud on ilmsed, ent nagu nägime tema esimese ametiaja jooksul, see ei pruugi veel midagi tähendada. Nii Ukraina kui Balti riigid ja Euroopa julgeolek said tema administratsiooni ajal suuremat poliitilist ja materiaalset tähelepanu kui Barack Obama ajal. Võib-olla temast sõltumata, aga sellest faktist pole võimalik ka niisama mööda vaadata. Ameerika ühiskonna ning poliitikute enamus endiselt tähtsustab nii rahvusvahelist koostööd kui Ameerika positiivset panust, et maailm oleks rohkem seda nägu, kus Ameerikal on lihtsam oma huve realiseerida.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles