RAINER SAKS Venemaa sai suure strateegilise tagasilöögi

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Üks selline linnuke on Ukraina taevas vähem. Venelaste A-50 tulistati Aasovi mere kohal alla.
Üks selline linnuke on Ukraina taevas vähem. Venelaste A-50 tulistati Aasovi mere kohal alla. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Kõige olulisem teade eilsest on Venemaa luure- ja juhtimislennuki A-50 alla tulistamine (Vene armee AWACS). See on teine kord, kui selline lennuk sattub rünnaku alla, kirjutab Rainer Saks.

Davosi foorumi toimumist kasutati ära ka Ukraina initsieeritud rahuettepanekute arutamiseks. Ukrainal on võimalik esile tuua seal osalevate riikide arv, mis Davosis oli 80 ringis. Kuna tegemist ei ole poliitilise tipptaseme kohtumisega, ei nõua osavõtt riikidelt muidugi väga suurt poliitilist pingutust ning võimaldab töötada Ukraina ettepanekute kallal pingevabamalt.

Ukraina rõhutab ka pärast selle kohtumise lõppemist, et nende jaoks on oluline, et välistatakse nüüd ja edaspidi arutelud külmutatud konflikti üle (ehk siis vaherahu võimalik jõustamine). Ukraina kordab alatasa üle, et kõik toimivad lõpplahendused saavad lähtuda ainult Ukraina territoriaalse terviklikkuse põhimõttest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles