Nädala nägu Terav ja särav Zelenskõi

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. FOTO: Johan Elm
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. FOTO: Johan Elm Foto: Johan Elm

Sõda muidugi väsitab, näos on kortsud, aga Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on endiselt julge, terav ja särav. Ukrainlastel on vedanud, kirjutab Mikk Salu.

Ukraina presidendi Volodomõr Zelenskõi külaskäigu taustal võib mõni langeda pessimistlikumapoolsetesse mõlgutustesse – kuhu Ukrainas toimuv sõda on 2024. aasta alguseks jõudnud. Tammuks nagu paigal ja lahendust ei paista. Kui vaadata viimaste kuude meediakajastust nii Eestis kui ka läänes laiemalt, siis tõesti võib märgata nõutust ja muret.

Aga võib-olla pole põhjust. Eesti endine suursaadik Ukrainas Kaimo Kuusk räägib sellest, kuidas tuleb osata asju perspektiivi panna. Võiks ju küsida, kas ka Zelenskõi elab seetõttu läbi oma ametiaja kõige keerulisemat hetke. Kuusk, kes ise kogenud esimest sõjatalve Ukrainas, meenutab minevikku: pooled Kiievi suunas lastud droonid tabasidki, sest ukrainlastel polnud õhutõrjet, linnadesse püstitati soojendustega telke, kuhu sai külma eest pakku minna, polnud tanke, laskemoona ja puudu oli absoluutselt kõigest, elektrit jagati näpuotsaga, kütet ei olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles