EVELYN KALDOJA Vältimatu andam diktaatoritele

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
04.01.2021, Tallinn. Postimehe välisuudistetoimetuse juhataja Evelyn Kaldoja. FOTO: MADIS VELTMAN/POSTIMEES FOTO: Madis Veltman
04.01.2021, Tallinn. Postimehe välisuudistetoimetuse juhataja Evelyn Kaldoja. FOTO: MADIS VELTMAN/POSTIMEES FOTO: Madis Veltman Foto: Madis Veltman

Hispaania kaks rahvaarvult Tartu-suurust ja territooriumilt tunduvalt väiksemat Põhja-Aafrika enklaavi Ceuta ja Melilla näitavad valemit, millega Euroopa oma soovimatu migratsiooni lekkekohti lapib. Ja see ei ole midagi, millest sünniks hästi valgustatud salongides detailselt rääkida.

2021. aasta jõulude eel nägin Ceuta tänavatel tõelist illegaalse immigratsiooni festivali. Ükskõik, kuhu ka ei vaadanud, erinevad loata sisenenud ajasid mingit asja: senegallased pakkusid end taskuraha eest parkimisabilisteks, maroko poisid kerjasid poe ees, alžeerlased vehkisid varjupaigaavaldustega. Lõppsiht oli neil sama – pääseda üle Gibraltari väina ja edasi näiteks Saksamaale või Hollandisse.

2024. aasta jaanuari esimesel nädalal avanes Melillas sootuks teine vaatepilt. Tänavatel kulges vaid kohaliku olemisega rahvas, nautimas jõulumelu riismeid. Justkui paikneks nende linn kurikuulsal rändeteel sama palju kui Tartu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles