MIHKEL KUNNUS Tuumajaama kohta ära küsi tuumafüüsikult (15)

Mihkel Kunnus
, Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja
Copy
Kaader Christopher Nolani filmist «Oppenheimer».
Kaader Christopher Nolani filmist «Oppenheimer». Foto: Videokaader

Tuumajaam ehitatakse ikka konkreetsel ajal konkreetsesse riiki, mistõttu peab arvestama ka demokraatlike, geopoliitiliste, majanduslike, ajaliste, militaarkaitseliste, ökoloogiliste ja muude taoliste argumentidega, mitte ainult energeetilistega, rõhutab toimetaja Mihkel Kunnus.

End irooniliselt amatöörekspertide nooremeksperdiks tituleeriv Kaido Tiigisoon nostalgitses hiljuti tuumadebatti kommenteerides: «Vanasti pidi eksperdiks saamiseks omama valdkonnas vähemalt akadeemilist kraadi või saatma midagi päriselt korda. Näiteks tuumajaamade ekspert pidi olema võimeline vähemalt põhjalikult seletama lahti isotoopide lagunemise ahelaid ning seda, mis etapis kui palju neutroneid kiirgub.»

Muidu asjalik artikkel, aga selline teisi hääli vaigistav demagoogia kohe selle alguses häirib. Miks on see demagoogia? No seepärast, et debatialune tuumajaam pandaks püsti ikka reaalajalises majandus- ja julgeolekuolukorras, mitte sõltumatu ja küllusliku rahastusega füüsikalaborisse. Ja õigupoolest on tuumafüüsikutel tuumajaama tasuvuse küsimuses isegi kõige vähem debateerida, sest nende pädevusvaldkond on enam-vähem ainus, kus asjad selged ja korras. Isotoopide lagunemisahelad ei tekita mingeid vaidlusi.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles