KAIDO TIIGISOON Elektronid ei ole kartulid (19)

, amatöörekspertide nooremekspert
Copy
Tuumaenergia on üks võimalik asendus põlevkivijaamadele. Foto loo juures illustreeriv.
Tuumaenergia on üks võimalik asendus põlevkivijaamadele. Foto loo juures illustreeriv. Foto: Olivier Hoslet

Iga kord, kui lahvatab avalik arutelu mõne üldrahvalikult huvitava teema üle, nagu «kust peaks tulema raha» või «kuidas saada elektrit», ilmub välja terve hulk tegelasi, kelle jaoks teemal arutlemine väljub suure raginaga nende kompetentside piiridest ja tulemusena saab alati palju nalja, kirjutab Kaido Tiigisoon, kes ise nimetab end amatöörekspertide nooremeksperdiks.

Praegugi on riikliku tuumaenergia töörühma lõppraporti järel kõiksugu pragudest välja ilmunud igasugused «eksperdid», kes enamasti on küll ennast ise eksperdiks kuulutanud. Vanasti pidi eksperdiks saamiseks olema valdkonnas vähemalt akadeemiline kraad või saatma midagi päriselt korda. Näiteks tuumajaamade ekspert pidi olema võimeline vähemalt põhjalikult seletama lahti isotoopide lagunemise ahelaid ning seda, mis etapis kui palju neutroneid kiirgub.

Paremal juhul ise mingi osa tuumajaamast konstrueerima või vähemalt tuumajaama opereerima. Pärast Timothy Ferrisse raamatu «Neljatunnine töönädal» ilmumist avastasid inimesed, et eksperdiks saamiseks piisab vaid tuntud väljaannetes mõned korrad eksperdina esinemisest.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles