JÜRI KOTŠINEV Venemaad võib oodata Ukrainas sama saatus, mis Afganistanis (15)

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Ukraina 65. mehhaniseeritud brigaadi sõdur kutsungiga Baron jälgib nende kaevikust seitsmesaja meetri kaugusel asuvaid Vene vägede positsioone lõunarindel Zaporižžja oblastis.
Ukraina 65. mehhaniseeritud brigaadi sõdur kutsungiga Baron jälgib nende kaevikust seitsmesaja meetri kaugusel asuvaid Vene vägede positsioone lõunarindel Zaporižžja oblastis. Foto: Erik Prozes

Omal ajal mängis demoraliseeriv faktor võtmerolli NSVLi vägede väljaviimisel Afganistanist 1989. aastal. Nõukogude väed oli sinna tunginud 1979. aasta detsembris, meenutab Jüri Kotšinev lähiajalugu.

Kurnamissõjaks valmistumisest hakati Ukrainas rääkima juba 2023. aasta sügisel. Ukraina presidendi kantselei nõunik Mõhhailo Podoljak rääkis siis sellest, et Ukrainat ei rõõmusta perspektiiv hakata pidama kurnamissõda Venemaaga, kuid muud võimalust ei paista olevat.

Ukraina peamine ülesanne seda sorti sõjas on vastu pidada üks päev kauem kui vastane. Podoljaki sõnade kohaselt teevadki ukrainlased nii ja saavad sellega hakkama, eelkõige seetõttu, et erinevalt venelastest neil teist võimalust lihtsalt ei ole.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles