IRL PR-nõust: me ei hakka populaarsuse nimel tõmblema

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Indrek Sammal

Kui eile küsis Postimehe arvamusportaal PR-ekspertidelt soovitusi, mida võiks erinevad erakonnad edu hoidmiseks või kasvatamiseks teha, siis täna pärime, kas parteid on kriitikaga nõus ning kavatsevad mõne pakutud idee ka ellu viia. Järgnevalt vastab Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Priit Sibul.

Meenutuseks, suhtekorraldajad soovitasid IRLil Urmas Reinsalu valitsusse ministriks tuua, erimeelsuste ületamiseks ühiselt sütel kõndida või mõni muu kambavaimu loov koolitus ette võtta ning jälgida, et nende poliitikute teod vastaksid sõnadele.

PRIIT SIBUL: IRL tänab soovituste eest. Olgugi, et mõned välja pakutud ideed olid taotluslikult provokatiivsed, on alati huvitav lugeda erinevate ekspertide arvamusi.

Kõige tähtsam poliitikute ülesanne on tagada Eesti perede toimetulek. Selleks peab valitsus tegelema meie majanduskeskkonna arenguga. Sellesse IRL kui valitsusvastutust kandev erakond panustab. Kuna meie poliitika lähtub pikemaajalistest eesmärkidest, ei hakka me populaarsuse nimel valitsuses tõmblema, vaid eelistame asjalikke arutelusid ja stabiilset programmiliste seisukohtade elluviimisele suunatud tööd.

Käesoleval aastal võtame vastu kaks Eesti rahvale märgilise tähtsusega seadust. Riigikogu võtab lähiajal vastu tasuta kõrgharidust kehtestava seaduse, mis jõustub 2013. aasta sügisest. Selle seaduse järgi on Eesti avalike kõrgkoolide täiskoormusega õppurite õpingud maksuvabad. Lähiajal jõuab riigikokku ka vanemapensioni seadus, mille järgi kehtestatakse ühele vanematest laste arvuga seotud täiendav pensionilisa.

KOMMENTEERITUD IDEED

4. Kuidas panna Isamaa ja Res Publica Liit sotside eeskujul rokkima? Kas Urmas Reinsalu peaks võtma endale puudli või on hoopis aeg kolida opositsiooni?

MAREK REINAAS: Ärimaailmast teame, et on olemas mitmeid põnevaid koolitusi, et kambavaimu üleval hoida – näiteks seltskonniti sütel käimine või üksteise elusalt maa alla matmine ja hiljem välja kaevamine. Seega võiks erakond mõne sellise meeskonnakoolituse läbi teha, ehk läheb kergemaks. Või siis korraldada oma uues IRLi kontoris AP grupi (Anonüümsed Poliitikud) – «tagatuba» istuks ringis maha, võtaks teineteisel käest kinni ja räägiksid ausalt ära, kes kellele noa selga on löönud. Eks pärast ole näha, mis saama hakkab ja kes oma pintsaku all kampsunit kannab.

ILONA LEIB: Reinsalu võib võtta koera või mitte, kuid on ilmselge, et ta peab minema valitsusse. Valitsuserakonna esimehe koht on valitsuses, kui tegemist ei ole just poliitilise paariaga. Mart Laari taastumiseks sobiks tööle naasmise järel riigikogu liikme koht hästi, samas Reinsalu peaks omandama valitsuskogemust. Rahvuslik-konservatiivse erakonna koht on pikemat aega vakantne olnud ning IRLil tuleks see positsioon lihtsalt uuesti sisse võtta.

Hiljutine väärtuskonfliktist tulenev mainekahju on kantud ja kajastub toetuse languses, samas hiljutine esimehevahetus ja äsja üle elatud väärtuskonflikt laseks rahvuslik-konservatiivse ilmavaate kui väärtuse uuesti teemana püstitada ja oma pärisosaks teha. Sõnade ja tegude vastavust ja järjekindlust on vaja endise usalduse taastamiseks.

MARI-LIIS JAKOBSON: Usun, et IRLi kohta kehtib teatud määral seesama, mis Reformi kohtagi. Lisaks on nad praegu selgelt ebaõnnerüütlite staatuses. (Reformi kohta öeldu: Osalege ühiskondlikes debattides konstruktiivsemalt. Vahepeal tekkis tunne, justkui oleks Reformierakonnast saanud opositsioonierakond, ühiskonna opositsioon, mis laidab ühiskonnas kerkivad küsimused või hirmud maha kui naeruväärsed. Võib-olla oleks praegusel hetkel viljakam ja riigimehelikum katsetada n-ö suure koalitsiooni taktikat? Teine aspekt on muidugi see, et «aeg parandab kõik haavad». Valitsuses olles tuleb teinekord langetada ka ebapopulaarseid otsuseid. Ning iseenesest on see loomulik, et erakonna reiting langeb esimese valitsemisaasta järel - nii on aega järgmiste valimiste eel taas populaarsust koguda.)

IVO RULL: Kuni IRLi leerid sisemisi kokkuleppeid ja kodurahu ei sõlmi, pole neil erilisi lootusi mainelanguse pidurdamiseks. Tänane IRL = Ikka Reiting Langeb. Urmas Reinsalu kui erakonna liidri kuvandiga tuleb ilmselgelt veel tõsist tööd teha. Kui IRL suudab vältida lagunemist ning sõnastab massidele arusaadavalt oma rahvuslik-konservatiivse maailmavaate tänase Eesti kontekstis, on neil asja järgmisse valitsusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles