HEIDO VITSUR Peapiiskopi soovitus oleks majandusele ehk abiks (12)

Heido Vitsur
, LHV Panga majandusanalüütik
Copy
Majandusteadlane Heido Vitsur. 
Majandusteadlane Heido Vitsur. Foto: Mihkel Maripuu

On sümptomaatiline, et autunde puudumise, vastastikuse vaenamise, süüdistuste, valede, hoolimatuse ja veel muudele eetika- ja moraalinormidele käega löömise meres hulpiv Eesti osutas nii vähe tähelepanu peapiiskop Urmas Viilma ettepanekule hakata koolis usundite ajalugu õpetama, kirjutab majandusanalüütik Heido Vitsur.

Ometi on just usundid olnud selleks vahendiks, mille abil kogukondade, kultuuride ja tsivilisatsioonide tekkimiseks, toimimiseks ja püsimiseks tarvilikke moraali- ja käitumise norme aastatuhandeid kehtestati ja alles hoiti.

Paraku oli see ükskõiksus üksnes tunnistuseks sellele, kuivõrd vähe me pehmete väärtustega seonduvat oma vaatevälja võtame, kui vähe me neist väärtustest tegelikult hoolime. Jäi ju viis aastat tagasi ilma igasuguse vastukõlata ka president Kersti Kaljulaidi Euroopa haridusjuhtide konverentsil (2018. aastal) öeldu: «Me peame õpetama oma lastele, et hoolimata sellest, millist tehnoloogilist taset me koolides rakendame või millega nad suureks saades kokku puutuvad, on oluline olla hooliv inimene, aus ühiskonna liige ja enesekehtestamise oskusega isiksus. Nii tagame, et nad on suutelised iseenda ja oma sõprade eest seisma, suhtudes samas lugupidavalt ka teistesse inimestesse – need on väärtused, mis ei aegu.».

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles