SERGEI METLEV Aastavahetuse skandaal Raekoja platsis ja Vene kuritegude unustamise oht (7)

Sergei Metlev
, Postimehe venekeelsete väljaannete peatoimetaja
Copy
Tallinna Raekoja platsi jõuluturg on nagu vendade Grimmide talvemuinasjutust välja hüpanud. Krimmi okupeerimist pooldavad muusikud sinna aga ei sobi.
Tallinna Raekoja platsi jõuluturg on nagu vendade Grimmide talvemuinasjutust välja hüpanud. Krimmi okupeerimist pooldavad muusikud sinna aga ei sobi. Foto: Tallinna Jõuluturg / Facebook

Aasta algul tekitas pahameelt ja arutelu seik, kui Tallinna Raekoja platsis mängiti aastavahetusel bändi Diskoteka Avarija lugu «Novogodnaja», mis on venekeelses kultuuriväljas väga tuntud. Mida korraldaja ja DJ ignoreerisid, on väärtused: bänd on eitanud Krimmi okupeerimist. Panna käima nende lugusid sõdivat Ukrainat toetava riigi pealinnas avaliku üritusel on provokatiivselt kohatu, kirjutab Sergei Metlev.

Hämmastas DJ Havi reaktsioon, kes ütles Delfile, et kõnealune bänd pole kunagi Vene agressiooni poolt olnud ja ta üritas hoida tasakaalu. Üks bändi asjutajatest ja loo autor Aleksei Rõžkov, solist Aleksei Serov ja endine solist Anna Hohlova on käinud 2016. ja 2017. aastal okupeeritud Krimmis muusikaüritustel esinemas, kus neil oli kindlasti väga lõbus aega veeta. Ukraina seadused, mis de jure Krimmis endiselt kehtivad, ütlevad, et okupeeritud alale sisenemine Venemaa kaudu on Ukraina suveräänsuse rikkumine.

Kui Vene propagandaväljaanne küsis Serovilt 2017. aastal, kuidas ta suhtub sellesse, et teda kanti Ukraina riigi vastaste andmebaasi, mees vastas: olen Krimmis käinud, aga ei saa aru, kuidas see on üldse Ukrainaga seotud ja hakkas ironiseerima. Ehk siis tema arvates Krimm on Venemaa. See võiks ju olla kõnekas ka DJ Havile ja jõuluturu korraldanud ettevõttele 5+ Capital OÜ, mille taga on keegi Igor Semjonov. Kaldun arvama, et korraldajate väärtuskompass pole korras või nad ei mõista, et Vene agressioon on muutnud palju ja lõplikult.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles