ERKKI BAHOVSKI Tänavu käib valimas planeedi iga neljas inimene

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Donald Trump on juba alustanud oma valimiskampaaniat.
Donald Trump on juba alustanud oma valimiskampaaniat. Foto: Scott Morgan/REUTERS/Scanpix

Alanud aasta tõotab kujuneda tõsiseks valimispeoks – väljaanne Politico toob välja, et sel aastal peetakse valimised 50 riigis, kokku käib valimas umbes kaks miljardit inimest ehk planeedi iga neljas inimene saab teada anda oma poliitilistest eelistustest. Säärasel faktil on ka reaalsed tagajärjed, kirjutab arvamustoimetaja Erkki Bahovski.

Muidugi tekib küsimus, et kui planeedi iga neljas elanik pääseb valimiskasti juurde, kas muutub rahvusvaheline kord. Ilmselt muutub, aga küsimus on, mis suunas ja kas just Eesti huvidele vastavalt.

6.–9. juunini peetakse Euroopa Parlamendi valimised, mis leiavad aset ka Eestis. Need on esimesed valimised Eestis pärast valitsuskoalitsiooni kokkutulemist ja maksutõuse. Reitingute järgi võiks Reformierakond tunda rahulolu juba sellest, kui erakond saab Euroopa Parlamenti ühe esindaja (praegu on neil seal kaks kohta). Erakondade edust või ebaedust Euroopa Parlamendi valimistel võib vabalt sõltuda ka valitsuskoalitsiooni tulevik. Tervikuna aga kõnelevad asjatundjad sellest, et Euroopa Parlament võib kalduda enam äärmustesse, mis teeb Euroopa Liidu funktsioneerimise hulga keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles