JÜRGEN LIGI President võiks kaitsta rohkem demokraatiat (39)

Jürgen Ligi
, Riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Marko Saarm

Aastavahetuse kõne on riskantne formaat. Ta peaks olema nagu üks pikk ja kaine toost, mis, ehkki ümberringi on tunda liigsete kalorite ja promillide pattu, siiski innustab, liidab, tunnustab, ühendab ja manitseb vaid selle sekka.

Kergendus oli, et president sai seekord valutult mööda riskist klaarida isiklikke arveid paari poliitikuga, märgistades poliitikud või valitsust selleks üldiselt. Selliseid klaarimisi ei ole tarvis iseäranis sel hetkel ja ega taha suurt keegi aastavahetusel poliitikast muidugi kuulda.

Aga ka selles formaadis ei saa läbi kujundamata suhtumisi kriitilistes küsimustes ega langeda klišeedesse. Kui juba riigi suurt eesmärki sõnastada, siis riik, mis on kodaniku jaoks, selleks ei kõlba, sest ei tähenda oma rutiinis juba ammu mingit suunda. Samas vedeleb teeviit sellele siinsamas, kodanikud on hakanud unustama, et riigi on loonud nad ise nende ühiste asjade ja elukorralduse jaoks ja et kõik paratamatu selles, näiteks maksud, ei saagi meeldida. Aina peale tungiv mentaalsus ju on, et riik asub kusagil väljaspool, eemal, kõrgel ja peab olema kõigevägevam abimees ja ise selle arvete maksja.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles