RAINER SAKS Venemaa korraldas sõja suurima õhurünnaku Ukraina linnadele. Üks rakett sisenes Poola territooriumile (4)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Ukraina õhutõrje tulistab Odessa kohalt rakette alla.
Ukraina õhutõrje tulistab Odessa kohalt rakette alla. Foto: WSJ

Venemaa eilset õhurünnakut Ukraina linnadele võib põhjusega pidada senistest kõige suuremateks. Kokku loendas Ukraina õhukaitse 158 erinevat lendu lastud objekti, millest hävitada õnnestus 114.

Selge on, et Venemaa kasutas kõiki oma relvastuses olevaid rakette, välja arvatud Kaliber. Osa rakette tulistati välja Venemaa territooriumilt põhja poolt Harkivi ning teiste Ukraina põhjaosa linnade suunal. Osa rakette lasti lendu lennukitelt tavapäraselt Kaspia mere piirkonnast, et tabada Ukraina kesk-, lõuna- ja läänepoolsemaid linnu. Kõige rängem oli rünnak Harkivi vastu S-300 süsteemi rakettidega. 110 välja tulistatud raketist hävitas Ukraina õhukaitse 88. Hävitada ei suudetud Kinžall ja X-22 tüüpi rakette.

Tulemuseks 30 surnut ja 160 haavatut. Rünnaku korraldamisel ei osalenud Musta Mere laevastik, mis võib olla põhjuseks, miks ei kasutatud rünnakuks Kaliber-tiibrakette. Varem on neid valdavalt välja lastud laevastiku alustelt. Ukraina õhutõrje hoidis ära suurema katastroofi. Sihiti küll infrastruktuuri objekte, kuid tundub, et Vene raketid, mis suutsid õhutõrjest läbi minna, tabasid üsna juhuslikult objekte. Ukraina pool ei ole siiski avaldanud infot kõige pihta saanud objektide kohta. Venemaa sellise mastaabiga rünnakuid sagedasti korraldada ei suuda. Seepärast võib eeldada, et mõnda aega jätkatakse rünnakuid Iraani droonide ja üksikute rakettidega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles