URMAS PAET Väikeste riikide ellujäämisvõimalus (19)

Urmas Paet
, Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees
Copy
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Konstantin Sednev

Lõppev aasta kinnitas süvenevat tendentsi, et suured autoritaarsed režiimid on võtnud rahvusvahelistes suhetes eesmärgiks taastada printsiip «kel jõud, sel õigus». Paraku on neil nii järgijaid kui aktiivseid ja passiivseid toetajaid, kirjutab Urmas Paet, Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees.

Kõige ilmekam näide on jätkuv Venemaa agressioon endast inimeste arvult üle kolme korra väiksema naaberriigi Ukraina vastu. Ukraina oma mõjusfääri tagasitoomiseks ning osa territooriumi otseseks vallutamiseks kasutab ÜRO Julgeolekunõukogu alaline liige Venemaa otsesest sõjalist jõudu koos kümnete tuhandete sõjakuritegude sooritamisega.

Ometi pandi ÜRO Julgeolekunõukogu alalistele liikmetele eriline vastutus kaitsta maailmas rahu ning ennetada sõjalisi konflikte ning nende puhkemise korral aidata neid lahendada, eesmärgiga hoida ja kaitsta rahvusvahelist õigust, mis peaks andma olemasoluvõimaluse ka väiksematele ja keskmise suurusega riikidele. Need riigid ei peaks enam kartma suuremate riikide sõjalise jõu kasutamist, vaid kõik võimalikud vaidlused ja erimeelsused lahendatakse läbirääkimistega. Nüüd on aga ÜRO Julgeolekunõukogu alaline liikmesriik ise alustanud vägivalda endast mitu korda väiksema naabri kallal, pöörates ÜRO, ÜRO Julgeolekunõukogu ja rahvusvahelise õiguse põhialused kummuli. Riik, kes peaks aitama maailmas rahu tagada, on ise alustanud agressioonisõda.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles