JUHTKIRI Hübriidrelv nürineb (21)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Eesti kodakondsuse valinute arv suureneb.
  • Venemaa kasutab oma kodanike hübriidrelvana.
  • Kodakondsuse saamine ei peaks olema praegusest lihtsam.

Eestis on umbes 85 000 Vene Föderatsiooni kodanikku. Tänane Postimees kirjutab, et suureneb nende Vene Föderatsiooni kodanike arv, kes on otsustanud võtta Eesti kodakondsuse. Lõppeva aasta üheteistkümne kuuga on neid 372, eelmisel aastal oli selleks arvuks 343 inimest.

See on positiivne areng. Need inimesed on teinud kaaluka otsuse, mida polegi nii lihtne ellu viia. Esiteks tuleb täita Eesti Vabariigi kodakondsuse saamise nõuded. Neist ehk olulisemad on nõue enne taotluse esitamist elada Eestis kaheksa aastat, seda elamisloa või elamisõiguse alusel; eesti keele eksami sooritamine või eesti keeles omandatud haridus; Eesti Vabariigi põhiseaduse ja kodakondsuse seaduse tundmise eksam. Lisaks tuleb kinnitada oma lojaalsust Eesti Vabariigile.

Teiseks tuleb meenutada, et Eestis ei ole topeltkodakondsust. Seega peavad Eesti kodakondsuse taotlejad loobuma varasemast kodakondsusest. Vene Föderatsioon on teinud oma kodakondsusest loobumise väga keeruliseks, lisaks on Venemaa Ukraina-vastase agressiooni tõttu pidanud vähendama oma diplomaatilist võrgustikku Eestis, mis on raskendanud tema siin elavate kodanike suhtlust Vene ametivõimudega.

Venemaa on kasutanud oma kodanike «huvide kaitsmise» teemat kogu aeg hübriidrelvana. See on üks põhjuseid, miks idanaabri sekkumine Baltimaade, eriti Eesti ja Läti siseasjadesse on rippunud viimastel aastakümnetel kirvena meie pea kohal. Seega on loomulikult meie rahvuslikes huvides, et Vene Föderatsiooni Eestis elavate kodanike arv väheneks, milleks on kaks põhimõttelist valikut: kas Eestist lahkuda või valida siinne kodakondsus.

Värsketele kodakondsuseksami läbinutele aga ütleme rõõmuga: tere tulemast!

Arvestades Eestis elavate Vene Föderatsiooni kodanike koguarvu, ei ole 372 inimest väga palju. Kuid nagu ütlesime eespool, see arv tasapisi suureneb ning see on selge märk Eesti kodakondsuse võtjate põhimõttelisest valikust hüljata imperiaalne mõtteviis ning tõenäoliselt loobuda Venemaal käimisest. Sealse kodakondsuse omamine on hõlbustanud üle piiri käimist, seda võib näha hästi narvalaste näitel, kes on senini käinud sageli Ivangorodis odavamaid kaupu ostmas.

Aeg-ajalt on kõlanud hääli, et Eesti kodakondsuse saamine peaks olema lihtsam, et suurendada Eestile lojaalsete inimeste hulka. See ei ole üldse hea mõte. Inimese lojaalsuse garantii ei saa olla üksnes tema allkiri paberil või tema ilusad sõnad; rohkem loevad isiku teod. Praegune kodakondsuse saamise kord sätestab piisavalt karmi sõela, mille läbimiseks vajalikud teod tõestavad inimese lojaalsust meie riigile. Samas on näha, et sõelast läbipääs on osutunud jõukohaseks sadadele inimestele.

Tasub meenutada, et asukohamaa keele elementaarse valdamise nõue kodakondsuseksamil ei ole inimõiguste rikkumine. Eesti riigil on õigus kehtestada siinseid reegleid ning nende reeglite järgimist ka nõuda. Värsketele kodakondsus­eksami läbinutele aga ütleme rõõmuga: tere tulemast!

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles