Marek Strandberg Mis on elu mõte: pole kahtlustki – piisavalt energiavarusid ja edasi elada (15)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
2184. aasta 24. septembril kell 22.32 Eesti aja järgi tabab Maad asteroid Bennu. Seda teati ette, aga ei suudetud kokku leppida ühises raketikütuse varumises, et lennutada Bennu teele «mürske» selle trajektoori vääramiseks. Enam-vähem oli toime tuldud kuumeneva kliimaga ning inimeste tekitatud süsihappegaasi heitmed olid üsna nulli langenud.
2184. aasta 24. septembril kell 22.32 Eesti aja järgi tabab Maad asteroid Bennu. Seda teati ette, aga ei suudetud kokku leppida ühises raketikütuse varumises, et lennutada Bennu teele «mürske» selle trajektoori vääramiseks. Enam-vähem oli toime tuldud kuumeneva kliimaga ning inimeste tekitatud süsihappegaasi heitmed olid üsna nulli langenud. Illustratsioon: Marek Strandberg/Dall-E tehisaru abil

​Energiavarud on vajalikud, aga need peavad olema kiirelt kasutatavad energiavarud. Neid pole vaja laristamiseks ja priiskavaks mugavuseks, vaid inimkonnana ellujäämiseks. Üllas eesmärk, mille poole tuleb liikuda rööbiti teadmisega, et osa inimkonnast kõrgtehnoloogiat ja energiat kasutades üksteist lihtsalt maha notib, kirjutab Postimehe teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja Marek Strandberg.

​Noored näitavad üles trotsi ja ütlevad, et nad ei tunne end siinses maailmas turvaliselt, tulevik ning lootus on kadumas. Ja neil on õigus. Loetlegem veidi: süsihappegaasi tase – üle 400 miljondiku osa (ppm) – on atmosfääris tõusnud tasemele, nagu see oli Maal 15 miljonit aastat tagasi. Maa temperatuur arvatakse olevat teinud viimase 100 000 aasta kõrgusrekordi.

Muutused kliimas on sarnased pidalitõvega: leepra on samuti aeglaselt kulgev ja ühe bakteri põhjustet tõbi, mis viib lõpuks organismi lagunemiseni. Kuna sellega seotult valutundlikkus kaob, võiks kujutada ette ju mõnd inimest hüüdmas: «Kui see on haigus, siis seda haigust ma põdeda soovingi!» Paraku pole sel moel mõtlejaid-rääkijaid just vähe.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles