MART RAUDSAAR Juurdeviivad soojendusharjutused riigi rahandusele

Mart Raudsaar
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Rahandusminister Mart Võrklaev (Reformierakond).
Rahandusminister Mart Võrklaev (Reformierakond). Illustratsioon: Johan Elm

Jõulupühade aegu juhtusin rääkima ühe sõbraga, kellel oli lihtne, kuid geniaalne idee riigi rahanduse kordategemiseks. Nagu tõenäoliselt enamik lugejaid mäletab, oli esialgu 2025. aastaks planeeritud 400-miljoniline maksutõus, mille katteallikates polnud aga selgust.

Vahetult enne jõule ütles aga rahandusminister Mart Võrklaev, et see maksutõus jääb ära. Selle ootamatu, kuid avalikkusele kahtlemata meeldiva uudise peale puhkes läinud nädala neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil ministrite vahel suuremat sorti vaidlus, kas riigieelarve strateegia on ikka avatud või ei. Nagu võib igaüks mõista, ei aita selline vaidlus kuidagi kaasa riigi rahanduse kordategemisele.

Sõbra ettepanek oli aga järgmine. Teame, kes on Eesti maksuresidendid ja teame, kus nad elavad. Samuti teame, et riigi rahanduse kordategemiseks on vaja leida 400 miljonit eurot. Jagame selle residentide arvuga (rehkenduse lihtsustamiseks võtame näiteks jagajaks arvu miljon) ning seejärel saadame kõigile aasta alguses e-arved (üksikjuhtudel ka paberarved) maksta riigi kontole 400 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles