AGO SAMOSON Kaja Kallase asendamatus on julgeolekurisk (22)

Ago Samoson
, TTÜ juhtivteadur
Copy
Kaja Kallas ja Donald Tusk.
Kaja Kallas ja Donald Tusk. Foto: Omar Havana / AP

Vabariigi Valitsuse seaduse paragrahv 13 kohustab peaministri kehtestama enda asendaja, kellel on paragrahv 14 kohaselt üldjuhul samad õigused ja kohustused, välja arvatud muudatuste tegemine valitsuses, sedagi juhul, kui riiki ei ähvarda vahetu julgeolekuoht. Järjepideva, adekvaatse ja dubleeritud juhtimise tagamine on ju julgeoleku seisukohast elementaarne eeldus.

On muidugi vaieldav, kas Eesti julgeolekule on oht vahetu või mitte, aga igatahes on selles kontekstis Baltimaade ja Poola koostöö meie jaoks väga kriitiline, võib-olla ainus praktilise julgeoleku potentsiaaliga perspektiiv.

Kuigi vastavalt ülalmainitud seadusele on proua Kallas 18.04.2023 andnud välja korralduse, mille kohaselt teda asendab esimeses järjekorras välisminister, pidas ta võimalikuks seda korraldust mitte rakendada justnimelt Poola ja Balti peaministrite kohtumise puhul (meenutame, et Kaja Kallas ei saanud kohtuda haigestumise tõttu – toim). See oleks olnud ka uue Poola peaministri esimene välisvisiit, kui ta poleks pidanud otsa ümber keerama.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles