CLYDE KULL Maailma suurvalimised on ukse ees. Kas kliimapoliitika ummikseisust on tee välja? (14)

Clyde Kull
, suursaadik, endine diplomaat
Copy
Vaade ÜRO kliimatippkohtumisele COP28.
Vaade ÜRO kliimatippkohtumisele COP28. Foto: PETER DEJONG/ASSOCIATED PRESS

Vaja on täiendavat poliitilist tahet, et vabaneda inertsist, mis jätkuvalt viib maailma rohkem kui kahe kraadise soojenemise suunas, kirjutab endine suursaadik Clyde Kull.

Kui äsja Dubais lõppenud COP28 kliimakonverentsi tolm on settinud, siis seisame silmitsi kainestava reaalsusega. Keskkonnadiplomaatia legalistlikud peensused asenduvad järgmise 12 kuu jooksul hoopis karmimate poliitiliste manööverdustega, mis neelavad suurema osa maailma riikide tähelepanust. Ei ole kahtlustki, et 2024. aastal on kliimaküsimused valimisplatvormidel esiplaanile tõusmas.

Eeloleval aastal käivad valimisurnide juures valijad riikides, mille osakaal on rohkem kui 40 protsenti maailma rahvastikust - ja umbes sama suur osa heitkogustest. Osades riikides terendab võimalus vabaneda kliima- ja energiapoliitika ummikseisust. Teistes aga võib kliimapoliitika saada tagasilöögi. Selliseid riike, kus on olemas tõsiseltvõetav võimalus kiirendada üleminekut puhtale energiale viisil, mida soovitakse COP28 kokkuleppes, pole paraku palju. Järgnevalt ülevaade mõningatest olulisematest eelseisvatest valimistest.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles