MAIT RAAVA Hea riigijuhtimise kogemus, millest oleks Eestilgi õppida (14)

Mait Raava
, juhtimiskonsultant, Pro Konsultatsioonid
Copy
Lee Kuan Yew (1923-2015), pikaaegne Singapuri peaminister.
Lee Kuan Yew (1923-2015), pikaaegne Singapuri peaminister. Foto: TIM CHONG

Et me õpime eeskujudest nii heas kui halvas, sõltub meie käekäik sellest, millised eeskujud me endale valime. Kuna Eesti poliitikud on jõudnud lääneliku poliitikaga tupikusse, võiks nad vaata itta, et sealt head riigijuhtimist õppida, kirjutab juhtimiskonsultant Mait Raava.

Et poliitikute küünilist vastaseisu ja rapsimist vaadates usku heasse riigijuhtimisse mitte kaotada, võiksime hingejõudu saada kaugest Jaapanist. Nimelt on jaapanlased olnud väga sõjakas rahvas, kes pidevalt sõdis omavahel kuni Meji restauratsioonini 19. sajandil.

Selle ajastu vaimu iseloomustab üks lootusrikas lugu. Vaatamata sõjale, kutsus ühe küla õpetaja lapsi igal hommikul kooli, mis oli erandlik, kuna teistes külades olid koolid kinni. Õpetajalt küsiti, mis mõtet on laste õpetamisel, kui ümberringi käib sõda ja nagunii enamik lastest tapetakse. Õpetaja vastas selle peale, et kunagi saab sõda läbi ja siis peavad need vähesed ellujäänud olema haritud ja targad, et elu jõudsalt edasi viia. Ka meie peaksime praegusest poliitilisest tupikseisust kaugemale vaatama ja säilitama usu heasse riigijuhtimisse.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles