RAIVO VARE Eesti peab olema valmis globaalseteks muutusteks (13)

Raivo Vare
, majandusekspert ja kolumnist
Copy
USA ja Hiina delegatsioonide kohtumine eesotsas president Joe Bideni ja Xi Jinpingiga 15. novembril 2023 San Franciscos.
USA ja Hiina delegatsioonide kohtumine eesotsas president Joe Bideni ja Xi Jinpingiga 15. novembril 2023 San Franciscos. Foto: XINHUA / RAO AIMIN / EPA

Aastavahetusel on tavaks võtta kokku möödunud aasta ja teha prognoose uue kohta. Tegelikult on aga praegu käsil üleminekuaeg vanast paradigmast uude. Ja nii möödunud kui algav aasta on vaid killukesed selles kulgemises, kirjutab majandusekspert ja kolumnist Raivo Vare.

Eriti Ameerikas on üpris populaarne vaade, et USA ajalugu on arenenud tsüklite kaupa. Selle sisu on sotsiaalmajanduslikes muutustes ja mis on tinginud olulisi poliitilisi muutuseid. Kusjuures üleminek uude tsüklisse algab tihti juba kuni kümmekond aastat enne selle vormilist algust.

Esimene selline tsükkel kestis iseseisvussõjast Metsiku Lääne poole laienemise kiirenemiseni 1820ndatel, teine USA majandusliku võimekuse plahvatusliku tekke algaastateni 1870–1880ndatel, kolmas Teise maailmasõjani, kui Ameerika asus maailmas nii majandusliku kui poliitilise juhtriigi positsioonile, kasutades ära Euroopas puhkenud kahte ilmasõda, ja neljas Teise maailmasõja järgselt tänaseni. Mida suuresti tuntakse Pax Americana [olukord, kus Ameerika ülemvõim eeskätt maailma meredel tagab rahu ja turvalise kaubavahetuse – toimetaja märkus].

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles