NÄDALA NÄGU Segane lugu rahandusministri jõulukingiga (5)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Rahandusminister Mart Võrklaev (Reformierakond).
Rahandusminister Mart Võrklaev (Reformierakond). Illustratsioon: Johan Elm

Poliitikas nagu eluski juhtub sageli, et põrgutee on sillutatud heade kavatsustega. Rahandusministri kolmapäeval väljaöeldud tõdemus, et neljasaja miljoni euro eest võib maksutõus ära jääda, tekitas vähe ovatsioone, küll aga hammaste kiristamist koalitsioonipartnerite hulgas. Eriti jõuliselt reageeris sellele kingitusele Eesti200 esimees Margus Tsahkna, kes koos Mart Võrklaevaga ei jätnud neljapäevasel pressikonverentsil muljet üksmeelsest valitsuskoalitsioonist.

Reformierakonna fraktsiooni liikmetelgi on mõnevõrra erinevad arusaamad, miks nende rahandusminister just nüüd sellise avaldusega esines. Mõni leiab, et see oli loomulik asjade käik, sest rahanduse seisu pidevalt jälgiv minister pidi reageerima sellele, et võrreldes septembriga, kui riigikogusse toodi riigieelarve eelnõu, on majanduse prognoos halvenenud ning 2025. aasta strateegiale peab aluseks võtma kindlasti palju värskemad andmed. Kuid see ei seleta ära, miks minister Võrklaev just nüüd ja ootamatus suunas avalduse tegi, sest iga muutus maksudes võib riigi eelarves muuta palju ja ootamatutes kohtades.

Üks teine Reformierakonna rahapoliitika valdkonna ekspert ei välistanud, et minister tahtis anda jõulude eel rahvale hea uudise, sest viimased pool aastat on nii Reformierakond kui minister isiklikult saanud väga tugevat meediapeksu riigi kehva rahandusliku seisukorra tõttu läbiviidavatest suurtest maksutõusudest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles