REIN SERMAT Petseri ja Jaanilinn on Eesti osad (7)

Rein Sermat
, kodanikuaktivist
Copy
Tartu rahu traditsioonilist mälestustseremooniat peetakse Tartus Kalevipoja kuju juures.
Tartu rahu traditsioonilist mälestustseremooniat peetakse Tartus Kalevipoja kuju juures. Foto: Margus Ansu

Eesti on väike riik, mis on ajalooliselt olnud Venemaa mõjuvõimu all. 1920. aastal sõlmis Eesti Tartu rahulepingu Nõukogude Venemaaga, millega Venemaa tunnustas Eesti iseseisvust ja loobus igaveseks ajaks kõigist õigustest Eesti rahva ja maa kohta. See leping oli esimene rahvusvaheline leping, mis määratles Eesti idapiiri ja oli Eesti välispoliitika suur saavutus.

Kahjuks ei austanud Venemaa seda lepingut ja okupeeris Eesti 1940. aastal, põhjustades Eesti rahvale suuri kannatusi ja kahjusid. Eesti taastas oma iseseisvuse 1991. aastal, kuid Venemaa ei ole siiani tunnustanud Tartu rahu piiri ega maksnud Eestile okupatsioonikahjusid. Venemaa on näidanud agressiivset käitumist oma naaberriigi Ukraina vastu, rikkudes rahvusvahelist õigust ja ohustades Euroopa julgeolekut.

Eesti on korduvalt nõudnud Nõukogude Liidult ja selle õigusjärglaselt Venemaalt okupatsioonikahjude hüvitamist ja Tartu rahulepingu tunnustamist. Eesti on tuginenud rahvusvahelisele õigusele, mis keelab riikide okupeerimise, annekteerimise ja rahvusvaheliste lepingute rikkumise. Eesti on väitnud, et Tartu rahuleping on endiselt kehtiv ja Nõukogude Liit rikkus seda ühepoolselt ja vägivaldselt ning oleme ka järjekindlalt väitnud, et Nõukogude Liit põhjustas Eestile suuri inim- ja materiaalseid kahjusid, mille eest tuleb vastutada ja maksta kompensatsiooni.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles