TARMO SOOMERE Õigus ja õiglus sünnivad teadmisest (6)

Tarmo Soomere
, Eesti Teaduste Akadeemia president
Copy
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere. Foto: Konstantin Sednev

Meie Maa ei ole kuigivõrd roheline. Kui vaadata kosmosest, näiteks Hiiumaa juurtega astronaudi Nicole Aunapu Manni silmadega, siis peamiselt sinine ja valge. Ega vahe nii väga suur olegi. Valges valguses on peidus nii roheline kui ka sinine. Valguse spektris on nad kõrvuti.

Vahet teeb ikka inimene, kes elab kuival maal. Sest kui oleksime endiselt kalade seas, siis kõneleksime sinipöördest. Kuivalt maalt vaadates on see taandunud sinimajanduseks. Mis on rohepöörde jätk sellesse keskkonda, kus me oma kopsudega hakkama ei saa.

Kui juba läks suure pildi kuvamiseks, siis vaataks hetkeks ka selle ajahorisondi taha, millest algab Google’i teadmiste piir. Sealt paistab, et praktiliselt kõike, mis maailmas või inimestega juhtus, vaadati inimeste vaatekohast. Isegi selline kategooria nagu kliima, mille trikid kaudselt tänase teema taga, oli puhtalt inimesekohane mõiste. Tehniliselt tähendas see kõrgust või kaldenurka, mille jagu Päike üle horisondi tõusis. Sisuliselt aga tingimusi, milles inimene end mõnusalt tundis. Teiste tunded ei lugenud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles