Tomasz Chłoń Kahetsusväärne vahejuhtum Poolas

Tomasz Chłoń
, sõltumatu analüütik
Copy
Poola palamendiliige Grzegorz Braun kustutas valitsuse ametisse nimetamise päeval tulekustutiga Hanuka küünlaid.
Poola palamendiliige Grzegorz Braun kustutas valitsuse ametisse nimetamise päeval tulekustutiga Hanuka küünlaid. Foto: Marcin Obara

Uue valitsuse ametisse nimetamise päeval läks Poolast maailma kaks sõnumit. Mõlemad Poola seimist. Peaminister Donald Tusk edastas oma ettekandes sõnumi Poola naasmisest demokraatlike väärtuste, demokraatia, õigusriigi ja isikuvabaduse maailma. Teise sõnumi edastas Kremli-meelse fašistliku parlamendiliikme antisemiitlik provokatsioon, mis häiris iga-aastase juudi püha tähistamist seimis. Ta võttis tulekustuti ja kustutas sellega hanuka küünlad, kirjutab sõltumatu analüütik Tomasz Chłoń.

Peaminister rääkis parlamendi enamuse nimel. Parlamendiliige Grzegorz Braun ei provotseerinud kellegi nimel, kuna tema enda partei, valimistel seitse protsenti häältest kogunud Vabaduse ja Iseseisvuse Konföderatsioon mõistis tema teo hukka. Suure tõenäosusega kaotab Braun parlamendiliikme koha, kuigi süüdistuse esitamine ja eriti kohtumenetlus võtavad kaua aega.

Mõlemad sündmused leidsid aga vastukaja maailma meedias. Brauni provokatsioon ehk laiemalt. Ja õigustatult. Selle tulemusena on tagasi tulnud arutelu poolakate antisemitismi üle. Antisemitism ja ksenofoobia on taustaks ja kütuseks veebis levivale vihkamispoliitikale, mida nad laiemalt toodavad ning mida väljendas paljude varjamatu poolehoid ja toetus Brauni teole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles