LAURI VAHTRE Mitte sisserändajad, vaid sissetungijad (29)

Lauri Vahtre
, kolumnist ja ajaloolane
Copy
Soome piirivalve eskordib Raja-Jooseppi piiripunkti saabunud migrante 25. novembril 2023.
Soome piirivalve eskordib Raja-Jooseppi piiripunkti saabunud migrante 25. novembril 2023. Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva via AP

Oma peaga mõtlemine, sealhulgas inimõigustest, ei ole Eestis esialgu veel keelatud. Terve mõistus ütleb, et sissetungijat tuleks korteriuksel ja riigipiiril kohelda ühtmoodi, kirjutab kolumnist ja ajaloolane Lauri Vahtre.

Inimõiguste kaitsjad ja nende seltsingud nii meil kui mujal on avaldanud pahameelt Euroopa Liidu idapiiril toimuva üle, kus väidetavasti koheldakse väga halvasti sisserändajaid. Halvasti olla käitunud isegi selline teada-tuntud tsiviliseeritud riik, nagu Soome. Nördimust näib tekitavat ka läinud aastal Eestis jõustunud seadus, mis lubab politsei- ja piirivalveametil hädaolukorras sissetungijaid otse piirilt tagasi saata.

Sissetungijaid –, sest just seda nad on, mitte sisserändajad, varjupaigataotlejad, pagulased ega migrandid. Kui keegi üritab tungida kuhugi, kuhu tal pole õigust minna, vähemalt mitte sel viisil, nagu ta seda teeb, on ta sissetungija, võta või jäta. Loata võõrale pinnale tungimist tähistatakse inglise keeles sõnaga trespassing ja seda loetakse tõsiseks väärteoks. Isegi kui see tähendab lühikest jalutuskäiku üle võõra muruplatsi, rääkimata võõrasse korterisse tungimisest.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles