TIINA JÕGEDA Reis kainusesse (1)

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Majandusteadlane Hardo Pajula rääkis telesaates, et pääses alkoholi küüsist lõplikult tänu sünteetilisele hallutsinogeenile LSD-le.
Majandusteadlane Hardo Pajula rääkis telesaates, et pääses alkoholi küüsist lõplikult tänu sünteetilisele hallutsinogeenile LSD-le. Foto: Kuvatõmmis saatest

ETV debatisaates «Impulss» esines sel teisipäeval otsekohese avaldusega majandusanalüütik ja publitsist Hardo Pajula, rääkides, et tõsisest, teda peaaegu teise ilma saatnud alkoholisõltuvusest pääses ta tänu LSD-le.

Nüüd on sellest palju aastaid möödas, Pajula on täisväärtuslik ühiskonnaliige, rõõmuks oma jüngritele ja iseendale. Alkoholismi edukas ravimises psühhedeelikumidega, psilotsübiini ja LSDga sealhulgas, pole aga midagi uut.

Möödunud sajandi 1950.–1960. aastatel viidi läbi tuhandete osavõtjatega sadu eksperimente psühhedeelsete ainetega, ja need ei toimunud mingites narkourgastes, vaid protokollikohaselt püsti pandud katsetega teaduslaborites ja psühhiaatriahaiglates. Uurides psühholoogilisi protsesse, pidasid teadlased katseid tajulaiendajatega täiesti legitiimseks uurimisvaldkonnaks. Muu hulgas arutati autismi ja skisofreenia ravi võimalusi, kõige ulatuslikumalt uuritud näidustus oli aga alkoholism.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles