RAINER SAKS Putin suutis oma tänavuses kõnes tõeliselt üllatada

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Ukraina sõdurid Bahmuti lähistel venelastele peagi tulevärki tegemas.
Ukraina sõdurid Bahmuti lähistel venelastele peagi tulevärki tegemas. Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

Ebaedu sõjas on sundinud Putinit oma lähenemist muutma ning nüüdseks on ta kindlalt domineeriv sõja teemadel kõneleja Venemaal, analüüsib julgeolekuekspert Rainer Saks Vladimir Putini selle  aasta pressikonverentsi.

Euroopa Liit suutis järjekordselt lahendada konsensuse probleemi ning langetas otsuse alustada Ukraina ja Moldovaga liitumiskõnelusi. Venemaal kahtlemata ei ole Ungarile pakkuda 10 miljardit eurot. Aga Ungari peaminister Viktor Orbán ilmsesti tajus, et ELi konsensuse blokeerimine oleks tähendanud sellise joone ületamist, mis oleks viinud Ungari Venemaa satelliidi ametlikku staatusesse ning seega ka täieliku marginaliseerumiseni.

Ungari peaminister küll hiljem blokeeris rahalise abi eraldamise otsuse Ukrainale, kuid sellega saadakse Euroopas lõpuks hakkama. Euroopa Liit on jälle tugevam ning see paistab eredamalt silma poliitiliste protsesside hangumise tõttu USA Kongressis. Ukraina ja Moldova liitumisläbirääkimised tulevad aga pikad ja keerulised, kuid suur positiivne nihe Euroopa tuleviku kindlustamise suunas on juba toimunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles