Kalle Kilk Elektrivarustuse tagamiseks on meil plaan ja ka hulk varuplaane (4)

Kalle Kilk
, Eleringi juhatuse esimees
Copy
Eleringi juht Kalle Kilk.
Eleringi juht Kalle Kilk. Foto: Madis Veltman

Eesti elektri varustuskindluse tagamiseks on plaan. Sellel plaanil on ka varuplaan ja varuplaanil omakorda varuplaan, kirjutab Eleringi juhatuse esimees Kalle Kilk.

2021.–2022. aasta energiakriis ja geopoliitiliselt pingeliseks muutunud olukord on pannud paljud muretsema nii eelseisva talve kui ka järgmiste aastate vaates selle pärast, kas meil ikka jätkub elektrit ja kas see on taskukohase hinnaga. Närviline ümbritsev keskkond on ühiskondlikku arutellu lisanud tuntava koguse emotsioone ja subjektiivset tunnetust, mis teeb keerulisemaks argumenteeritud hinnangute andmise ja järelduste selgitamise. Sellest on ka ilmselt tingitud siiamaani tõstatuvad kahtlused, et äkki on Eestis suurte ja oluliste energeetikaalaste otsustega hiljaks jäädud ja seetõttu ka lähemas tulevikus varustuskindlusega lood kehvad.

Taskukohase hinnaga elekter jõuab igal ajahetkel tarbijani seeläbi, et süsteemi ühendatakse aina enam soodsatest taastuvatest allikatest elektrit tootvaid elektrijaamu. 2030. aastaks peaks Eestis olema juba sellises koguses taastuvelektrit, mis aasta lõikes suudab kohaliku tarbimise katta. Kuid kindlasti saab olema palju ka neid tunde, kui kohalikud tuule- ja päikeseelektrijaamad parasjagu ei suuda elektrit piisavalt toota. Sel ajal saab suurtes kogustes elektrit importida teistes riikides asuvatest elektrijaamadest. Eestil on juba täna välisühenduste võimsus suurem kui meie enda tiputarbimine ja valmistame ette ka täiendavaid ühendusi nii Soome kui Läti suunas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles