Mari-Liis Jakobson: miks peaks Keskerakond tahtma olla sotsid nr 2?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Jakobson
Mari-Liis Jakobson Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Postimehe arvamusportaal laseb täna erinevatel meedia- ja suhtekorraldusekspertidel anda Eesti erakondadele nõu, mida nad peaksid muutma, et populaarsusküsitlustes senist edu hoida või uusi kõrgusi püüda. Järgnevalt vastab meie küsimustele Tallinna Ülikooli riigiteadlane, poliitilise kommunikatsiooni ekspert Mari-Liis Jakobson.

1. Mida teha, et sotsiaaldemokraatide uus algus ei kustuks nagu kunagine Res Publica uus poliitika? Kuidas jääda ka järgmistes küsitluses Eesti populaarseimaks parteiks?

Praegu võib sotside kõrget reitingut panna pigem reaktiivsete kui proaktiivsete tegurite arvele. Tuleks kasvatada proaktiivset, võimekust mitte üksnes lihtliikmete värbamise, vaid ka poliitika kujundamise võimekuse tasandil. 

2. Milliste nippidega tõsta seemneskandaalist ja miitingutest-streikidest räsida saanud Reformierakond taas Eesti armastatuimaks?

Osalege ühiskondlikes debattides konstruktiivsemalt. Vahepeal tekkis tunne, justkui oleks Reformierakonnast saanud opositsioonierakond, ühiskonna opositsioon, mis laidab ühiskonnas kerkivad küsimused või hirmud maha kui naeruväärsed. Võib-olla oleks praegusel hetkel viljakam ja riigimehelikum katsetada n-ö suure koalitsiooni taktikat?

Teine aspekt on muidugi see, et «aeg parandab kõik haavad». Valitsuses olles tuleb teinekord langetada ka ebapopulaarseid otsuseid. Ning iseenesest on see loomulik, et erakonna reiting langeb esimese valitsemisaasta järel - nii on aega järgmiste valimiste eel taas populaarsust koguda.

3. Kelle ohverdamine või milline julge ideeavantüür tõstaks Keskerakonna taas opositsiooni eestkõnelejaks?

Hetkel vast aitab inimohvritest ja avantüüridest. Keskerakonna juhatuse otsused on ka kahtlemata teadlikult langetatud ebapopulaarsed otsused, millest loodetakse hõlpu edaspidiseks.

Kui see küsimus on sihistatud sellele, et kas peaks vahetuma erakonna juht, siis mulle tundub, et praegu on pingeid juba piisavalt ning neist tuleb nüüd pisut toibuda. Ja ma ei usu, et Keskerakonna edustrateegiaks saaks olla muutuda erakonnaks «Sotsid 2».

4. Kuidas panna Isamaa ja Res Publica Liit sotside eeskujul rokkima? Kas Urmas Reinsalu peaks võtma endale puudli või on hoopis aeg kolida opositsiooni?

Usun, et IRLi kohta kehtib teatud määral seesama, mis Reformi kohtagi. Lisaks on nad praegu selgelt ebaõnnerüütlite staatuses.

5. Mida peaksid väikeparteid tegema, et pilti pääseda – kas vaid läbi kõmuajakirjanduse või aitab ka mõne suurema parteiga ühinemine?

Ei saaks öelda küll, et suurema erakonnaga ühinemine võimaldaks väikeparteidel pilti pääseda - pigem tähendab see avalikkuse silmis sulandumist, assimileerumist suuremasse. Sel viisil on võimalik ehk tähelepanuorbiiti lennutada uusi ideid, aga mitte turustada väikeerakonda.

6. Mida öelda uutele tulijatele - millises nišis on enim hääli ripakil? Või on kohta just ülilaiahaardelisel rahvustsentristlikul Rattakampsuni Parteil?

Julgustus: neid, kes konkreetset erakondlikku eelistust öelda ei oska, on rohkem kui varem. Hoiatus: need on ka väga kriitilised, võiks isegi öelda, et küünilised valijad, kelle poolehoidu võita on keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles