Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Venemaa hakkab värbama Ukraina sõtta mustanahalisi ja teisi migrante (2)

Copy
Ukrainas on alanud juba talvesõda. Pildil Ukraina võitlejad õppusel, 5. detsembril 2023.
Ukrainas on alanud juba talvesõda. Pildil Ukraina võitlejad õppusel, 5. detsembril 2023. Foto: ROMAN PILIPEY

Meedias levib info, et Venemaa üritab värvata või sundida sõtta Venemaal viibivaid Aafrika ja Lähis-Ida päriolu migrante. Tegelikult ei ole see mitte midagi uut. Kui Vene armeel hakkas märtsis 2022 kohe sõja alguses halvasti minema ja kaotused kiiresti kasvama, on pidevalt üritatud värvata sõtta Venemaal viibivaid võõrriikide kodanikke, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Enamik neist on kas õppimas ülikoolides või tööl, peamiselt ehitusettevõtetes. Paljud viibivad Venemaal illegaalselt ning see annab võimaluse selliseid inimesi kas surve või pettuse abil sõtta saata. Praegu hakkasid need lood uuesti ilmuma seepärast, et osaliselt kasutati sellist kontingenti Soome piiripunktides rändesurve etendamiseks.

Ehk siis on andmeid, et vähemalt osa migrante värvati piirile aktsioonide korraldamiseks ähvardusega, et keeldumise korral saadetakse nad Ukraina-vastasesse sõtta. Mingi osa migrante värvati Soome piirile surve avaldamiseks ka Lähis-Idast ning neidki üritatakse palgasõduriteks hakata survestama.

Tagasi üles