MART RAUDSAAR Kommunistid ja majandus (20)

Mart Raudsaar
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Ronald Reaganile meeldis aeg-ajalt rääkida anekdoote kommunistidest.
Ronald Reaganile meeldis aeg-ajalt rääkida anekdoote kommunistidest. Foto: Personalities/

Kolmapäevases parlamendi infotunnis ütles peaminister Kaja Kallas, et Eesti majandusest pole põhjust rääkida tumedates toonides. «Majandust juhtida püüdsid üldiselt kommunistid, see ei tulnud väga hästi välja. Meil on turumajandus ja peame vaatama, et saame luua häid tingimusi selleks,» lisas Kallas.

Kui mõelda peaministri sõnadele reaganoomika (USA majanduspoliitika president Reagani ajal 1981–89) võtmes ja Eesti konteksti arvestamata, võib temaga igati nõustuda. President Reagani majanduspoliitika peamised sammud olid lihtsad: võimalikult vähem riiklikku sekkumist, vähem bürokraatiat ning vähem makse, turg on isereguleeruv nähtus ja turumajandus areneb ise ilma pideva ja meeleheitliku arendamiseta. Ja tuleb nentida, et Ameerika Ühendriikides vähenes president Reagani võimu ajal tööpuudus ning majandus kasvas.

Thomas Sowell, USA majandusteadlane ning ühiskonnateemadel mõtleja (kes muide on mustanahaline) on korduvalt kirjutanud, et üks valitsuse suurimaid ülesandeid on hoiduda kiusatusest hakata majandust reguleerima, kui see on languses. Mistahes hindade fikseerimisest ja muudest plaanimajanduslikest elementidest ei tule midagi head, väidab Sowell.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles