RAINER SAKS Õhus on uue konflikti risk, mida võib mahitada Venemaa (2)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Ukrainian servicemen rest during anti-sabotage drills, amid Russia's attack on Ukraine, in Chernihiv region, Ukraine December 5, 2023.
Ukrainian servicemen rest during anti-sabotage drills, amid Russia's attack on Ukraine, in Chernihiv region, Ukraine December 5, 2023. Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Lõuna-Ameerikas teravneb konflikt Venezuela ja kordades väiksema läänenaabri Guyana vahel. Seni võis seda pidada viletsa siseriikliku positsiooniga Venezuela presidendi kampaaniaks oma staatuse värskendamiseks. Nüüd on selge, et agressiooni eskaleerimisega jätkatakse ning ähvardatakse annekteerida suurem osa Guyana territooriumist, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Järjest rohkem ilmneb ka informatsiooni, mille kohaselt võib seda aktsiooni pidada Venemaa poolt motiveerituks. Võimalik eesmärk oleks siduda USA ja samuti Ühendkuningriigi ressursse uue konflikti haldamisega. Sarnaselt Hamasiga võtaks aga Venezuela president reaalset sõjategevust alustades tõsise riski paisata niigi viletsas olukorras riik kaosesse.

USA Kongressis käivad destruktiivsed nääklemised Ukraina abipaketi ümber on ammugi kaotanud otsese seose USA Ukraina poliitikaga. Ukraina president tegi selle suhtes ainuvõimaliku otsuse ega osalenud nendes debattides, nagu algselt oli planeeritud. USA administratsioon teatas küll uuest 175 miljonit väärt sõjalise abi paketist Ukrainale, aga suurt probleemi ning sellega seotud kahjusid ei ole niimoodi võimalik siluda. USA sisepoliitika on kaotanud kontakti muu maailmaga ning USA mõju kahaneb seetõttu globaalselt.

Tagasi üles