Vahur Laiapea Lääne kultuuriruumi ühisosa islamiga on palju väiksem kui meie eliit loodab (17)

Vahur Laiapea
, filmirežissöör
Copy
Palestiina toetuseks korraldatud meeleavaldus Saksamaal, Hannoveris.
Palestiina toetuseks korraldatud meeleavaldus Saksamaal, Hannoveris. Foto: IMAGO/Rainer Droeselocalpictel

Me ei saa kultuuri vahetada, võime vaid teeselda, simuleerida vahetamist. Aga teisest kultuuriruumist tulijad võivad meid välja vahetada, kui see on tulijate tõde ja kuulutus ja kui me alistumist sallivuseks peame, kirjutab filmirežissöör Vahur Laiapea.

Kabuli eeluurimisvangla, 2017. aasta aprilli lõpp. Üks minu kambrikaaslastest, Abdulmanan, on Herati Ülikooli meditsiiniteaduskonna lõpetanud noormees. Ta ei ole veel arstina palju töötada jõudnud. Põhiosa energiast on läinud võitlusele Talibani ridades USA sõjaväelaste vastu. Nende varitsemise ja tapmise organiseerimine maastikul. Ka Heratis asuva USA konsulaadi ründamisel lõhkeainet täis veoautoga 2013. aasta 13. septembril olevat tema teened mängus olnud.

Kord kellelgi külas olles oli ühel naisel alanud nurisünnitus. Doktor Abdulmanan oleks saanud ema ja lapse elu päästa, ent ei teinud seda. Sest päästetud naise mehe kohus oleks olnud Abdulmanan selle eest tappa, et too nägi ja katsus tema naist intiimsetest kohtadest. Vastasel juhul oleks mees kaotanud oma au. Ta eelistas kaotada naise ja lapse.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles