RIHO TERRAS Kui Putin kaotab Krimmi, läheb käiku tuumarelv? Tegelikkus ja tagajärjed (22)

Riho Terras
, Riho Terras, Euroopa Parlamendi liige, Isamaa aseesimees
Copy
Lääne eksperdid hoiatavad, et kui Putin kaotab Krimmi, võib ta kasutada Ukrainas taktikalist tuumarelva.
Lääne eksperdid hoiatavad, et kui Putin kaotab Krimmi, võib ta kasutada Ukrainas taktikalist tuumarelva. Foto: Maxim shemetov / REUTERS

Putin ei ole hull, vaid pragmaatiline, kirjutab Riho Terras, Euroopa Parlamendi liige, Isamaa aseesimees.

Venemaa on pärast täiemahulist rünnakut Ukraina vastu korduvalt ähvardanud tuumarelvade kasutamisega. See hirmutamine on kindlasti mõjutanud mitmeid ajakirjanikke läänes ning usutavasti ka poliitikuid. Seda ka nüüd, mil ei välistata, et kaotades Krimmi, laseb Putin käiku taktikalise tuumarelva (vt nt Daily Mail 3. detsember). Kuid see ei tähenda, et tuumarelva kasutamine oleks ilmtingimata realistlik.

Venemaa ähvardused ei ole iseenesest midagi uut. Ajal, mil Nõukogude Liit oli oma sõjalises tippvormis, elati Euroopas ja Ameerika Ühendriikides hirmus tuumasõja puhkemise eest. Nõukogude Liidu kokkuvarisemise eel tekkis omakorda hirm, et see viib tuumarelvade kontrollimatu levikuni. Eelnev ei tähenda, et tuumarelvade kasutamine oleks tulevikus välistatud, vaid näitab, et Venemaa ähvardused on teadlik taktika mängida Lääneriikide kodanike mälule ja hirmudele.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles